Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.06.2007 19:47 - GeeXboX – направете си домашна мултимедийна станция
Автор: damyanvb Категория: Технологии   
Прочетен: 656 Коментари: 0 Гласове:
0



Ще започна с това какво може да откриете на официалния сайт www.geexbox.org/en/index.html. Освен стандартната версия на английски и френски език, имате възможност да си изтеглите и малката програмка GeeXboX Generator, с чиято помощ ще си създадете и собствена модифицирана версия. Вторият вариант е за предпочитане, тъй като може да укажете някои важни детайли и настройки относно интерфейса и самата система. Все пак опциите за промяна не са много, но е доста по-приятно менюто да е на български. Също така не пропускайте да определите разделителната способност, като трябва да имате предвид, че след това тя ще си остане фиксирана.

После трябва да изчакате пакетите да се изтеглят, и да натиснете бутона Compile, за да се създаде финалният файл. Накрая трябва да запишете готовия дисков образ, който е с уникално малък размер (около 10 MB), на оптичен носител, както и стандартните дистрибуции. Тук може би е моментът да поясня, че GeeXboX е Линукс дистрибуция с отворен код. Тя е от тип “embedded” (т.е. интегрирана – с предварително дефинирани опции за управление), а също така попада в класа на LiveCD и целта й е да превърне вашия компютър в HTPC (Home Theater PC, а алтернативното название е Media Center PC).

Едно от най-големите й предимства е, че не се налага да се инсталира. Стартирате го директно от оптичен носител (добра идея е да го запишете на малък и удобен за носене MiniCD диск и по този начин винаги да е с вас). Цялата операционна система се зарежда в оперативната памет, след което оптичният носител автоматично се изважда и можете да започнете да използвате своята нова мултимедийна станция.

image

Не очаквайте стандартен интерфейс, а просто едно меню с няколко опции, чрез което бързо и лесно да управлявате аудио-видеосъдържанието си. Ако сте работили с компютър, базиран на Windows Media Center, значи имате частична представа за начина на работа с GeeXboX, въпреки че двете ОС едва ли биха могли да се сравняват директно и в този вариант всичко е много по-опростено.

Началните полета в менюто (може да се скрива и показва с натискане на “М”) са “Отваряне”, “Контроли”, “Настройки”, “Помощ” и “Изход”. В началото може да ви е малко трудно с навигацията, но след съвсем кратко време ще свикнете и ще установите колко удобно се управлява всичко. За целта се използват стрелките – горна и долна за преместване из различните опции, с дясната се потвърждава, а с лявата се отказва. Разполагате и с голямо количество помощни бутони – например “O” за показване на OSD таймер, “V” за скриване на субтитрите, чрез “R” и “T” се променя позицията на субтитрите, “С” играе роля на Mute sound, може да се променя скоростта на картината/звука и др. Преди да започнете работа, прочетете секция “Помощ”, за да не губите време и да не се лутате напразно.

image

Разполагате и с различни настройки, като смяна на формата на картината, включване на външен тв изход, таймер за изключване от 15 до 120 минути и т.н. А промяната на файла за субтитри може да се открие в меню “Контроли”. Когато поставите диск с филм например, той автоматично ще стартира, но тази опция може да се промени.

Относно стабилността на GeeXboX могат да се кажат различни неща. Докато я използвах за музика, тя работи без проблем почти 24 часа (проблемът после може би дойде от колебание на електрическото захранване). При първия компресиран филм, който пуснах, почти веднага се получи увисване, предизвикано от бързото ровене из настройките може би – при нормално гледане този проблем липсва. Разочаровах се и в още един важен момент – проблемна поддръжка на български субтитри по подразбиране. Нужно е да извършите някои промени, за да отстраните тази неизправност. За целта се използва Override subtitle font (заредих Tines New Roman, но може да изберете и друг, за който сте уверени, че поддържа кирилица), а също така обърнете внимание на падащото меню Subtitle charset (при него аз избрах кодировка Windows-1251).

image

Кои все пак са предимствата на GeeXboX и в кои случаи може да бъде предпочетен? На първо място, както вече отбелязах, това е Линукс базирана дистрибуция и за разлика от Windows Media Center, може да я използвате напълно безплатно. Тя е малка, зарежда се много бързо (с автоматично засичане на хардуера) и е добър вариант да я стартирате на някое парти, ако не желаете непознати да ровят из личните файлове на компютъра ви. Много добра идея е също да я използвате с компютър без твърд диск, но тогава трябва да зареждате мултимедията от преносими източници. С тази жива дистрибуция може да превърнете компютъра си в лесна за използване мултимедийна система, за чието управление няма да е нужен почти никакъв компютърен опит.

image

Благодарение на това, че е базирана на MPlayer и FFMpeg за декодиране на видеото, системните изисквания не са високи: процесор P2 400 MHz или Macintosh G3, VESA 2.0 съвместима видеокарта (за х86 РС-тата), ALSA съвместима звукова платка, поне 64 MB RAM и опционално дистанционно устройство, чийто приемник трябва да е Lirc съвместим.

GeeXboX се развива и на официалния сайт ще намерите технологично превю на версия 2.х (Freevo), което засега впечатлява само с нова и много по-добра визия.




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: damyanvb
Категория: Технологии
Прочетен: 623226
Постинги: 699
Коментари: 130
Гласове: 438
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930