Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.06.2007 09:56 - Разбиха компютърна схема за източване на фирмени данни
Автор: damyanvb Категория: Технологии   
Прочетен: 478 Коментари: 0 Гласове:
0



Престъпна схема за кражба на информация бе разкрита тази седмица от служителите от ОДП - Русе по линия на компютърните престъпления.

Задържан е 42-годишният В.Д. от Русе, инсталирал компютърна програма без знанието на ръководството на фирмата, в която работел.

По този начин оттам той източвал информация в полза на конкурентна русенска фирма.

Механизмът на схемата бил следният: малко преди да напусне фирмата, в която работел,  В.Д. инсталирал компютърна програма от типа "key logger".

Тя не била засечена от антивирусния софтуер на компютъра.

Програмата работела в скрит режим и записвала в текстов файл всички натискани клавиши от клавиатурата на определено работно компютърно място, съобщават от пресцентъра на МВР. 

При достигане на определена големина на файла, програмата го  изпращала на предварително посочена персонална електронна пощенска  кутия в Интернет.

Така във файла били записвани пароли за достъп до лични и служебни електронни /e-mail/ адреси на различни служители от фирмата, включително и на ръководството, подготвяни текстови документи, посетени сайтове в Интернет и друга информация.

Програмата давала възможност за заснемане и на работния екран на компютъра през определени интервали от време - т.нар. "screen shot", а записаните данни също се изпращали на електронна поща.

В хода на разследването е изяснено, че тази функция не е била задействана, вероятно защото служителят е преценил, че може да доведе до претоварване на системата, а от там и до установяване на скритата програма.

Чрез инсталирания софтуер В.Д. узнал потребителските имена и пароли за достъп на бившите си колеги, влизал в пощенските им кутии и разглеждал  текущата кореспонденция.

След това копирал представляващата интерес информация и я препращал на друг е-mail адрес, ползван от служител на конкурентна фирма в Русе. Всичко това мъжът извършвал от различни обществени интернет-зали.

По този начин било трудно да се свърже съответното работно компютърно място със самоличността му.

Полицията е задържала мъжа в обществена компютърна зала в Русе, докато за пореден път разглеждал информация в пощенската кутия.

По случая е образувано дознание.

Работата по документиране на престъпната компютърна схема продължава.

Ама и тоя си е бил един хакер.


Тагове:   схема,   данни,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: damyanvb
Категория: Технологии
Прочетен: 623028
Постинги: 699
Коментари: 130
Гласове: 438
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930