Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.03.2007 23:17 - Торент еволюцията
Автор: damyanvb Категория: Технологии   
Прочетен: 1031 Коментари: 0 Гласове:
0



Tорент технологията, която предизвиква свещения гняв на модерните инквизитори в сферата на авторското право, като всички гениални неща е доста проста като идея.

Ако един потребител разполага с даден файл (филм, песен, книга или софтуер), а други го нямат, посредством torrent клиента той може да го разпространи сред останалите желаещи. Неин прародител са софтуерите Napster и KazaA, които допреди 6-7 години бяха широко разпространени. След като създателите и мениджърите на тези платформи бяха дадени под съд за нарушаване на авторските права, и двете мигрираха към платени варианти за сваляне на съдържание. Следващата еволюционна стъпка в обмяната на съдържание, наречена peer-to-peer (P2P), използва нещо, което повечето потребители имат в излишък свободен хардуерен и интернет ресурс. По този начин натоварването на един-единствен сървър се разпределя сравнително равномерно между много директно свързани помежду си потребители и техните месечни сметки за интернет все пак и интернет трафикът е с пари, независимо дали е входящ или изходящ.

И когато Napster и Kazaa достигнаха технологичния си лимит (горе-долу по същото време, когато бяха заплашени от затваряне), разработчиците на софтуер подадоха следващия жокер на потребителите, много от които дори не са достигнали възраст, за да разполагат със собствена кредитна карта. Сега обаче скоростта на интернет достъп, която преди 3-4 години изглеждаше немислима, вече е достъпна в домашни условия и позволява съдържанието на едно DVD да се трансферира за по-малко от час. Музикален албум за минути. Преди да настъпи торент идилията, потребителят беше принуден да чака "кореспондента си" да се появи онлайн, за да изтегли желания файл. Това беше променено от създателя на BitTorent Брам Коен (според неговия сайт повече от 135 млн. души ползват тази технология). Поради факта, че не всички хора имат еднаква скорост на достъп, влизат в интернет по различно време и от различни места, съдържанието на един голям файл (какъвто е един филм например) се раздробява на малки парчета, всяко от които може да бъде сваляно поотделно от различни компютри. Накрая от отделните части отново се оформя пълната картина на филма от началото до финалните надписи. През 2005 г. Брам Коен добавя друга иновативна опция възможността да не се ползва тракер (сървър, който съдържа сервизна информация откъде може да се точи определен файл) за връзка между потребителите. Софтуерът се грижи също потребителят да сваля приоритетно от близки до неговата мрежа IP адреси.

В момента има няколко добри торент софтуера. Всички те използват еднакъв протокол и реално няма значение кой ще изберете съвместими са.

Bit Comet един от най-популярните клиентски софтуери за трансфер на съдържание. Разработен е за високоскоростен обмен на големи файлове, а последните версии (след 0.70) имат и опции за FTP/HTTP даунлоуд, така че може да се отървете от "архаизми" като Flash Get и Get Right. Има и възможност за паралелен даунлоуд на много файлове. По този начин скоростта се увеличава до 500%, твърдят създателите на софтуера. На сайта на Bit Comet работи и тракер.

Azureus също много популярен торент клиент, работещ под всички операционни системи Mac OS X, Windows, Linux и Unix. Дава възможност на потребителя да настройва скорост на сваляне и качване, така че да не страдат другите приложения. Интересна нагледна опция е swarm, която дава броя на активните връзки (peers) за даден файл, който качвате или сваляте в момента.

μTorrent известен е и като микроторент. С размер само 173 килобайта в компресиран вид той е направен да предоставя максимално от функциите на горните два клиента с използване на максимално малко от ресурсите на компютъра. През декември миналата година създателят му Лудвиг Стиргеус обяви, че компанията Bit Torrent на Брам Коен е придобила μTorrent.

KTorrent друг клиент за разпространение на файлове чрез торент технологията, който също поддържа опцията за засилване и намаляване на скоростта на сваляне плюс известната отдавна възможност за задаване на време, в което дадени файлове да са достъпни например през нощта.

Ето и адресите на няколко големи торент сайта, но с уговорката, че всеки ги посещава на собствен риск и носи отговорност за това, което прави там.

www.thepiratebay.org в "пиратския залив", който е непристъпно шведско владение, са "акостирали" много филми, музика и софтуер със съмнителен правен статут

www.torrenttyphoon. com голяма търсачка на торент файлове

www.demonoid.com голям чуждестранен тракер tracker.sharereactor.ru много известен руски тракер, създателите му предупреждават да не се качват файлове, обект на авторски права

Освен изброените погоре адреси има още хиляди общи и специализирани торент тракери за музика, филми, обучение, игри  и т.н. Подобно на форумите и те се поддържат от интересите на по-профилирани аудитории.




Тагове:   торент,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: damyanvb
Категория: Технологии
Прочетен: 623231
Постинги: 699
Коментари: 130
Гласове: 438
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930