Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.06.2007 19:54 - Тест: новото поколение Intel Centrino
Автор: damyanvb Категория: Технологии   
Прочетен: 826 Коментари: 0 Гласове:
0



Santa Rosa е четвъртата версия на най-известната платформа за преносими компютри. Първи в България проведохме пълни тестове и ви показваме подробните резултати

Както и предишните поколения, Santa Rosa се състои от процесор за лаптопи, чипсет и WLAN адаптер. Както винаги, Intel са подобрили качествата на всеки компонент. Например, процесорът Core 2 Duo вече е по-бърз, но е енергийно по-ефективен от предшествениците си.

В новото поколение Centrino са интересни и imageфункции като динамично ускоряване (Dynamic Acceleration), специалният режим за пестене на електроенергия (Super Low Frequency Mode); добавена е бърза и енергийно ефективна флаш памет (Intel Turbo Memory, позната и като Robson), графичният процесор GMA X3100 е ускорен, а безжичният модул поддържа и стандарта 802.11n.

Ние тествахме три лаптопа, като единият ни беше предоставен директно от Intel, а останалите ни пратиха Asus и Samsung. Трябва да направим забележката обаче, че това са предварителни бройки и е напълно възможно при серийните модели резултатите да се подобрят.
[pagebreak]

Процесорът Core 2 Duo

Актуалният процесор беше представен от Intel още imageв средата на 2006 г. Същият Core 2 Duo, базиран на ядрото Merom и произведен по 65-нанометров процес се използва и в Santa Rosa. Intel обаче са го усъвършенствали, за да го ускорят и да го направят по енергийно ефективен.

За старта на Santa Rosa Intel предлага 6 нови модела Core 2 Duo, като два от тях са нискоенергийни и са предназначени основно за субноутбуци. Върховият модел е T7700 (2,40 GHz), който заменя Core 2 Duo T7600 (2,33 GHz).

Номерацията на моделите обаче сега стана още по-неразбираема. Досега всички процесори от серията T7000 имаха 4 MB L2 кеш, а моделите от серията T5000 ? 2 МВ. Новият T7100 обаче също има само 2 МВ кеш от второ ниво.

Честотата на шината (Front Side Bus) на новия Core 2 Duo вече е 800 MHz, за разлика от досегашните процесори, при които тя беше 667 MHz. Само благодарение на това повишение се очаква нарастване на производителността с около 10%. Най-бързата памет, която се поддържа, е DDR2-667.

imageДинамичното ускоряване е нова функция, която означава, че при определени обстоятелства процесорът ще работи на по-висока тактова честота.

Както и при всички други двуядрени процесори, Core 2 Duo ще бъде особено полезен при работа със софтуер, който натоварва и двете ядра (Multi-Threading) или разпределя паралелно процесите за изпълнение (Multi-Tasking).

И сега му е мястото да обясним какво всъщност представлява динамичното ускоряване. Когато компютърът работи със софтуер, който натоварва процесора, но не е оптимизиран за работа с двуядрени чипове, едното ядро на Core 2 Duo работи на по-висока честота, за да поеме натоварването, а другото работи в нискоенергиен режим. Например, при модела T7300 (2,0 GHz) в режим на динамично ускорение едното ядро работи на честота 2,2 GHz ? с 200 MHz по-бързо.

Дори и в този режим обаче не е необходимо някакво допълнително охлаждане.

Досега в нискоенергиен режим се променяха само честотата на процесора и напрежението. Вече може да се променя и честотата на шината, но само виртуално. Защото само процесорът и чипсетът работят с тази виртуална шина, а за останалите компоненти важи реалната честота. По този начин Core 2 Duo може да пести енергия, без да влияе на общата производителност на останалите коомпоненти.

В нискоенергийния режим Super Low Frequency Mode (Super LFM) Core 2 Duo работи на 1,2 GHz. Да отбележим, че за гледане на видео или слушане на музика, например, тази честота е предостатъчна.

Най-важните характеристики на новите процесори

Модел Тактова честота Честота на шината (FSB) L2 кеш
Core 2 Duo T7700 2,4 GHz 800 MHz 4 MB
Core 2 Duo T7500 2,2 GHz 800 MHz 4 MB
Core 2 Duo T7300 2,0 GHz 800 MHz 4 MB
Core 2 Duo T7100 1,8 GHz 800 MHz 2 MB
Core 2 Duo L7500 1,6 GHz 800 MHz 4 MB
Core 2 Duo L7300 1,4 GHz 800 MHz 4 MB

[pagebreak]

Intel Turbo Memory

Най-важната новост в Santa Rosa е технологията imageRobson. Сега тя се нарича Intel Turbo Memory и трябва да ускори лаптопите и едновременно с това да ги направи по-енергийно ефективни. Turbo Memory поддържа технологиите Readydrive и Readyboost на Windows Vista.

В действителност става въпрос за флаш памет, която Intel използва като допълнителен буфер. Тя е по-бърза от твърдите дискове и комуникацията с процесора и оперативната памет е доста по-лесна. Когато тя се използва, твърдият диск не работи, от което пък се пести енергия.

За разлика от хибридните твърди дискове, при които Windows Vista директно активира Readydrive, модулът Intel Turbo Memory изисква драйвер, който е интегриран в Matrix Storage Manager на Intel.

Технологията Robson се предлага с 512 MB или 1 GB флаш памет. Тя може да се интегрира директно в дънната платка или да се инсталира в специален слот в шасито. Естествено, може и да не се използва въобще, но в този случай е невъзможно потребителя после сам да си я инсталира.
[pagebreak]

Чипсетът Mobile 965 Express

Схемният набор с кодово име ?Crestline? има imageповече версии - PM965 без и GM965 с интегриран графичен процесор.

Новият графичен чип се нарича Intel Graphics Media Accelerator (GMA) X3100. Той поддържа DirectX 10 и поддържа интерфейса Vista Aero.

Честотата му е удвоена от 250 MHz на 500 MHz, поддържа се и Shader Model 3.0. Както и при досегашните вградени графични процесори обаче, не става въпрос за работа с 3D софтуер и игри, а просто за икономисване на енергия. Графичният процесор помага на централния при възпроизвеждане на MPEG2 и WMV9 филми, но не и при клипове с висока резолюция.

Главната задача на този видеочип се очаква да бъде гледането на видео. Затова е въведена технологията Intel Clear Video, която се грижи за интерлейсинга и изглаждането на ръбовете при бързи движения.

Максималното количество памет, което се заделя за графичната подсистема също е увеличено от 224 МВ на 384 МВ.
[pagebreak]

Тестовете
image
При тестовете използвахме за първи път новата версия на Sysmark ? 2007. Тя функционира безпроблемно под Windows Vista и натоварва адекватно двуядрените процесори.

imageВ Sysmark 2007 лаптопът със Santa Rosa и Core 2 Duo T7700 (2,4 GHz) постигна 98 точки. За сравнение използвахме ноутбук с процесора от предишното поколение Core 2 Duo T7200 (2 GHz): той имаше 81 точки. Следователно, T7700 е с 21% по-бърз.

В натоварващата процесора част ?Productivity? новият T7700 беше с 36% по-бърз от T7200.

Това беше и единственият тест, в който новият Core image2 Duo беше осезаемо по-бърз от предшественика си: В CPU Score на PC Mark 05 T7700 беше с 22% по-бърз от T7200, но това се дължи основно на по-бързата шина и по-висока тактова честота. Новият T7300 (2 GHz) пък дори се представи малко по-слабо от предшественика си.

В CPU Score на 3D Mark 06 новият Core 2 Duo не можа да се откъсне сериозно пред конкурентите си. Лаптопът с T7700 имаше почти равен резултат с T7600 (2,33 GHz), а T7300 беше малко по-бърз от предшественика си Core 2 Duo T7200 (2 GHz).

За да тестваме технологията Dynamic Acceleration, използвахме Cinebench и при Core 2 Duo T7300 в Single Threaded Modе резултатът беше 325 точки, но не стана ясно, дали ядрото работи на по-висока imageчестота.

При единия от лаптопите обаче се оказа, че едното ядро може да се изключи през BIOS. Тогава другото ядро наистина се ускорява от 2 до 2,2 GHz и при Cinebench резултатът беше вече 349 точки, т.е., с около десетина процента повече.

Друг интересен факт - технологията Dynamic Acceleration функционира само когато лаптопа работи на батерия, иначе - не.
[pagebreak]

Тест: Intel Turbo Memory и издръжливост на батерията
image
За модула Robson в Windows Vista има отделен инструмент - Intel Turbo Memory Console. Оттам може да активирате опциите Readyboost и Readydrive.

Изненадата се получи в теста Sysmark 2007, при който лаптопът с активирана Intel Turbo Memory беше дори по-бавен, отколкото в неактивиран режим.

imageПри теста за издръжливост на батерията с активирана Intel Turbo Memory и при пълно натоварване, противно на очакванията, батерията издържа с 6 минути по-малко, отколкото в режим без активирана Turbo Memory.
[pagebreak]

Тест на графичния процесор

Дори Intel признават, че новият им чип не е за imageигри. Някои от по-старите заглавия обаче изглеждаха впечатляващо.

Оказа се, че новият GMA X3100 е доста по-бърз от предишния графичен чип. В 3D Mark 06 той постигна 507 точки, докато предшественика му GMA 950 натрупа 223 точки.

По-високата стойност се дължи преди всичко на поддръжката на Shader Model 3.0. Но дори и при теста с Shader Model 2.0 новият чип е с около 50% по-бърз от GMA 950.

С тези резултати Intel се доближава до ниския клас мобилни видеокарти на ATI и Nvidia: GMA X3100 е с 200 точки зад ATI Mobility Radeon X1300 и Geforce Go 7300 при 3D Mark 06.
[pagebreak]

Заключение

Новата платформа Santa Rosa не внася някакви големи промени, както беше например при прехода от едноядрени към двуядрени процесори. Новият Core 2 Duo при сравними честоти не е по-бърз от досегашните версии, но изразходва енергията по-пестеливо.

Подобрена наистина е графичната подсистема, но сериозните резултати в 3D тестовете все още остават мечта.

Модерният WLAN адаптер гарантира по-високи скорости на пренос при безжична връзка по стандарта 802.11n.

Новата марка Centrino Pro ще донесе преимущества преди всичко за бизнес клиентите, които отдавна са цел на Intel. За останалите потребители новата платформа не носи кой знае какви преимущества.

Остават без отговор и въпроси около две нови технологии на Santa Rosa: нито Dynamic Acceleration, нито Turbo Memory показаха някакви сериозни преимущества в производителността или пестенето на енергия. Да се надяваме, че при серийните ноутбуци тези проблеми ще бъдат решени.

По предварителна информация, засега производителите на лаптопи въобще не бързат да ползват Intel Turbo Memory.

Трябва да се уточни и защо технологията Dynamic Acceleration работи единствено когато захранването е от батерия.

Ако тези два проблема не бъдат решени бързо, може да се окаже, че Santa Rosa се предлага на пазара малко по-рано, отколкото трябва.


Тагове:   новото,   поколение,   Intel,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: damyanvb
Категория: Технологии
Прочетен: 621109
Постинги: 699
Коментари: 130
Гласове: 438
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930