Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.12.2007 13:27 - Светът се изправя пред "кибер студена война"
Автор: damyanvb Категория: Технологии   
Прочетен: 2347 Коментари: 0 Гласове:
0



Около 120 държави разработват разнообразни програми с една единствена цел – да използват интернет като оръжие. Чрез мрежата ще могат да бъдат поразени финансови пазари, правителствени компютърни системи и стратегически производствени цели, казват от компанията за сигурност McAfee в своя годишен доклад. Агенциите за разузнаване вече редовно тестват мрежите на други държави с цел да открият слаби места, които впоследствие да атакуват. Освен това, техниките им стават все по-изтънчени и сложни, пише в доклада. Правителствата трябва да вземат спешни мерки за подсилване на своята защита срещу индустриален шпионаж и атаки срещу инфраструктурата, препоръчват експертите. В момента кибер престъпленията са глобален проблем. Те значително са еволюирали в своето усъвършенстване и вече не представляват опасност само за дадена индустрия или отделни хора, а заплашват националната сигурност, казват от McAfee. Докладът посочва Китай като държавата с най-агресивни позиции в кибер войната. Досега страната с най-голямо население беше обвинена в кибер атаки от САЩ, Индия и Германия. Макар и от Пекин многократно да отричат тези обвинения, от вашингтонския "Center for Intelligence and Research" твърдят, че китайците са първите, които използват кибер атаки с политически и военни цели. Кибер атаките над частни и правителствени уеб сайтове в Естония през април и май от тази година са само една малка част от „студената война”, предупреждава докладът. Естонското правителство твърди, че по време на интернет набезите са били засегнати хиляди сайтове с цел да се парализира инфраструктурата на страната, която е силно зависима от Мрежата. Смята се, че атаките са с руски произход, макар че от Кремъл отрекоха подобни твърдения.
Да помпаш мускулите на врага
Ангажирането на водещи ИТ компании с анализи, които очевидно имат и политически оттенък, показва, че кибер студена война между Запада, начело със САЩ, и част от останалия свят, където се открояват лидери като Китай и Русия, вече се води на практика. Иронията в случая е, че на глобалните карти на технологичните корпорации Китай е ключова дестинация - не само като място за конкурентно производство, но и като необятен пазар. САЩ не може да не си дават сметка, че изнасяйки производство и технологии в Китай, макар и с определени рестрикции, помпат мускулите на "чудовището". Логиката на глобалния бизнес обаче тласка корпорациите именно към евтиното производство в най-многолюдната страна в света, припозната от правителството на САЩ като опасен кибер враг. Китай е гостоприемен, отворил е широко вратите си, но в никакъв случай не е послушен, а напротив - става все по-"палав". Дали няма да се окаже един ден, че крепостта е отишла при Троянския кон, а не че той е влязъл в нея... От редактора
Степента на сложност и координацията по време на тези атаки бяха съвсем нови, се казва в доклада, като се цитира анонимен източник от НАТО. Били са извършени серии от атаки с точно и внимателно избрани интервали от време, които са използвали различни техники и са имали специфични цели.
През юни представител на ЕС коментира кибер нападенията над Естония като време за пробуждане и взимане на мерки, а от НАТО допълниха, че е необходима спешна работа, за да се подобри кибер отбраната на държавите. В своя доклад McAfee предвижда, че бъдещите кибер атаки ще бъдат още по-усъвършенствани. Интернет нападенията еволюираха от първоначално любопитни опити за тестване на дадена защита в добре финансирани и организирани операции за политически, военен, икономически и технически шпионаж, заключава докладът.
Technews


Тагове:   война,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: damyanvb
Категория: Технологии
Прочетен: 620405
Постинги: 699
Коментари: 130
Гласове: 438
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930