Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.09.2007 09:18 - В Интернет всяка изневяра се разкрива
Автор: damyanvb Категория: Технологии   
Прочетен: 1142 Коментари: 0 Гласове:
0



в. Ню Йорк Таймс  

image Джолийн Болендер е открила това проследяващо устройство на една от гумите на колата си. Снимка: в. Ню Йорк Таймс.

Да изневериш на половинката си или да се разведеш – това вече съвсем не е проста работа. Всичко започва да прилича все повече на сюжет от Оруел – в играта влизат проникване в електронната поща, проследяване на посетените уеб страници, преглеждане на набираните телефонни номера.

Разделени двойки си крадат лаптопите. Подозрителни съпрузи хакват компютъра на партньора си или му слагат софтуер за наблюдение. И естествено всичко това води до разкритие на шокиращи изневери.

Бракоразводните адвокати също се възползват от тези възможности в опитите си да открият всичко за противника на клиента си. Често наемат специални детективи, които проникват в набелязаните компютри и с помощта на сложни цифрови устройства извличат всичката необходима информация.

„Вече в почти всеки случай, поне до известна степен, има някакви електронни доказателства“, казва Гаетано Феро, президент на Американската асоциация на бракоразводните адвокати, който води и семинари по събиране на електронни улики. „Това напълно промени нашата работа.“

Защитниците на свободата на личността се тревожат все повече, че дигиталните устройства дават на правителствата и големите корпорации огромни възможности да надничат в интимния живот на човека. Но излиза, че най-близките ни хора най-често ровят в нашите данни.

„Google и Yahoo може наистина да знаят всичко, но на тях не им пука за теб“, казва Жаклин Барнет, бракоразводен адвокат от Манхатън. „Никой не се интересува повече от личните ти неща от човека, който е, или е бил женен за теб.“

Повечето такива истории не завършват миролюбиво. Такъв случай има тази година във Филаделфия, където млад технологичен консултант подозира жена си в изневяра. Вместо да говори с нея, той тайно инсталира програмата PC Pandora на преносимия й компютър.

На всеки 15 секунди въпросната програма скришом прави снимки на екрана и ги изпраща на мейла на подозрителния съпруг. Скоро той получава добра представа от сайтовете, които жена му посещава, и от разговорите, които води в Интернет чатовете. Програмата освен това открадва и всички пароли, така че съпругът може да влиза в пощата на жена си, когато си поиска.

И това, което открива, слага край на брака му. Става ясно, че от 11 месеца жена му се вижда с друг мъж – баща на съученик на сина им. Те не само излизат, но и слагат свои голи снимки в Интернет, където търсят секс с други двойки.

Съпругът казва, че решението да шпионира така жена си не е било лесно. „Ако ви кажа, че след всичко това съвестта ми е чиста, ще ви излъжа,“ казва той, но също отбелязва, че някои Интернет компании имат правата да четат пощата на клиентите си. „Мисля, че щом си в сериозна връзка като брачната, в която става въпрос за много чувства, а и за бизнес, би трябвало да имаш същите права“, обяснява излъганият съпруг.

Винаги, когато нахлуват в личното пространство на партньорите си, жените и мъжете се оправдават с това, че искат да разкрият някаква тайна. Една жена от Ню Йорк разказва, че миналата година е почувствала съпруга си твърде дистанциран от нея и обсебен от компютъра си. Затова на рожденния му ден приготвила гореща вана, а докато той блажено се излежавал вътре, тя прегледала електронната му поща и открила, че има връзка с млада медицинска сестра и дори планира да се срещне с нея вечерта. Няколко дни по-късно открила и, че съпругът й е взел огромен заем и е купил апартамент, където да изневерява на спокойствие.

„Бях нервна всеки път, когато ровех в пощата му, но го правех, защото исках да знам истината“, казва жената.

Да се окажеш шпионираният също не е най-приятното чувство. Джолийн Болендер, 45 годишна майка на три деца от Ню Йорк, разказва, че в един и същи ден била информирана от AOL и Google, че имейл паролите й са променени от трето лице. Малко по-късно тя открила, че на колата й е сложено G.P.S. проследяващо устройство.

За всичко това тя подозира съпруга си, с когото са в процес на развод.

„Чувствам се отвратително и съм много обидена“, казва г-жа Болендер, предполагайки,че мъжът й иска да разбере дали тя се вижда с някой друг. „Много е неприятно, но излиза, че всичко написано от теб може да бъде намерено и използвано от някого, за да те нарани.“

Съпругът на г-жа Болендер, както и адвокатът му, отказват да коментират тези обвинения.

Бракоразводните адвокати казват, че папките им са препълнени с подобни случаи. Три четвърти от случаите на Нанси Шемтоб, адвокатка от Манхатън, вече включват някакъв вид електронна комуникация. Тя казва, че почти винаги изисква от съдиите заповед, с която да може легално да прегледа хард дисковете на клиентите на отсрещната страна, особено ако става въпрос и за финансови спорове или попечителство над деца.

Адвокатите трябва да се справят със сериозни законови пречки, за да получат достъп до такива електронни устройства. Различни американски закони третират по-различен начин кога е законно да добиеш достъп до нечий компютър, да влезеш в чужда поща или да подслушваш нечии разговори.

Адвокатите обаче коментират, че ако въпросният компютър е семеен, или пък партньорите официално знаят паролите си, то тогава почти винаги е позволено да четеш пощата на съпруга си и да използваш наученото като доказателство в съда.

Лиан Бикин, бракоразводна адвокатка от Пенсилвания, разказва за свой клиент, който смятал, че жена му води тайни онлайн разговори. Той открил, че жена му изпраща любовни имейли до Австралия от семейния компютър. В съда нейният адвокат оспорил тези доказателства, но въпреки това клиентът на адвокат Бикин спечелил делото.

Адвокатите са добре запознати с тези тънкости и може би затова са доста песимистични, що се отнася до личната неприкосновеност в дигиталната ера.

„Вече не искам да споделям нищо лично в електронната си поща“, казва Дейвид Леви, бракоразводен адвокат от Чикаго. „Просто, защото то няма да е лично! Нищо не е истински защитено в Интернет.“

Нанси Шемтоб добавя, че „представата на хората за лична неприкосновеност е напълно нереалистична.“

Джеймс Мълвани, частен детектив, е напълно съгласен с това. Днес повечето от работата му се състои в това да рови в компютрите на развеждащи се двойки от името на адвокатите им. Един от специалитетите му е да възстановява уличаващи файлове или имейли, които съпрузите са се опитали да изтрият.

„Всяко натискане на клавиш от клавиатурата остава запечатано завинаги, не можеш да го скриеш“, казва Мълвани.

Той предлага и един съвет : „Единственият начин, по който можеш да се отървеш от дигиталните улики е чрез пистолет. Хвърлете компютъра си нависоко във въздуха и започнете да го обстрелвате.“




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: damyanvb
Категория: Технологии
Прочетен: 621061
Постинги: 699
Коментари: 130
Гласове: 438
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930