Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.09.2007 12:25 - Хакерска атака вместо стачка
Автор: damyanvb Категория: Технологии   
Прочетен: 1508 Коментари: 0 Гласове:
0



Гении или престъпници - кои всъщност са хакерите? Компютърни спецове, вманиачени да откриват грешки на системните администратори или пък алчни крадци? А може би - шегаджии, които украсяват български сайтове с турски полумесец. Истината е, че всичко е вярно.

Виждали ли сте хакер от плът и кръв? Едва ли, поне не истински. Същинският хакер не обича да се афишира. И, колкото и да е странно, е добър герой. Затова, ако някой ви източи кредитната карта, сърдете се на кракерите. Те се издържат с кражби и измами в интернет. А хакерите са гении, които безвъзмездно кръстосват кибер пространството и търсят пропуски в системата. Като намерят пробойни, просто алармират. По-лошата половина от компютърните спецове обаче печели купове пари на чужд гръб. Кракерите, или черните шапки (black hats), както ги наричат, крадат основно софтуер и лични данни. Разбиват системната защита на сайтовете и вземат каквото им трябва от големите корпорации. Налитат и на обикновени хора, най-често им прилагат фишинг (phishing). Измамата трудно се разкрива от жертвите, а печалбата е гигантска. Само през 2006 г. комбинативните кракери са завлекли САЩ с $2,8 милиарда. Класически пример за фишинг са измамените клиенти на eBay Inc през ноември 2003 г. Жертвите получават e-mail от компанията, че акаунтите им са хакнати и трябва да се пререгистрират. В писмото има линк към сайта на eBay или по-точно - към добре направено копие. В него балъците доброволно дават всичките си данни и номера на банковата си карта и ПИН-а, за да се пререгистрират. Резултатът е плачевен.
Не всички кракери обаче се опитват да те оберат. Някои развихрят таланта си, защото са гневни или пък искат да се забавляват. Турците от Ayyildiz Team например се ядосаха на Волен Сидеров през уикенда и хакнаха сайтовете на строителния контрол и земеделското министерство.
Сърдитите националисти не се задоволиха с блокирането на двете страници, а атакуваха и различни имейл сървъри от "зомбирани" компютри. Ayyildiz Team не се ядосват на Сидеров за пръв път. Миналия май хакерите украсиха сайта на "Атака" с полумесец и послания на Кемал Ататюрк. Българските им колеги също се забавляват, като променят интернет страниците на родните ведомства. През януари 2001 г. хакерът с прякор Кубака проникна в президентския сайт. 9 часа посетителите на страницата четоха посланието му: "Защо го направих ли? Много е просто - когато родителите ти мизерстват, когато не можеш да си намериш работа, понеже трябва да си роднина на някого, когато 3/4 от приятелите ти са в чужбина да си търсят късмета, какво ти остава?" Родните хакери не пожалиха и македонския президент. На 21 януари 2007 г. кракерът rE пусна "новина" на сайта му.
Посланието гласеше: "Скъпи съседи, не забравяйте - "Съединението прави силата". За съжаление, не патриот, а шегаджия се изгаври със сайта на Първанов преди дни. Адресът www.president.bg е четвърти в ранглистата на страниците за горещи момичета и аматьорски секс, защото хакери са вързали порно линкове към рубриката за мнения на сайта на Първанов. Това обаче не е нищо в сравнение с атаката срещу Планета ТВ. На 18 юли 2006 г. на сайта й цъфнаха новините: "Азис почина след липосукция", "Биляна е удушена при пътуване до Египет", "Гергана празнува Цветница в родината на леките наркотици" и други. Черешката на тортата бе нецензурна снимка - колаж на фолк певицата Вероника, хваната в поза от хард порно лента.

Pressboard


Тагове:   Атака,   стачка,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: damyanvb
Категория: Технологии
Прочетен: 623130
Постинги: 699
Коментари: 130
Гласове: 438
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930