Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.08.2007 14:01 - Древна скала разкрива дали сме дошли от космоса
Автор: damyanvb Категория: Технологии   
Прочетен: 544 Коментари: 0 Гласове:
0




image
Учени ще изстрелят скалата с ракета, за да проверят дали животът на нея ще оцелее
Скала на 400 млн. години, образувана от седимент в шотландско езеро, ще бъде изпратена в космоса с ракета, за да се върне без защита в земната атмосфера и така да бъде проверено дали форми на живот биха могли да оцелеят на пътешествие от една планета до друга в отломки от астероиден удар, съобщи "Ню сайънтист".

Древната скала е един от 35-те експеримента, които ще бъдат направени на мисията "Фотон М3" на Европейската космическа агенция. Тя ще бъде изстреляна на 14 септември от космодрума Байконур, като ще се завърне на Земята след 12 дни на орбита.

Някои учени твърдят, че е възможно форми на живот да са се разпространили в Слънчевата система в парчета скали, попаднали от една планета на друга.

Експериментът с парчето скала, голямо колкото юмрук, е разработен от Джон Парнел от университета на Абърдийн, за да бъде проверена тази теория.

При изстрелването скалата ще бъде защитена. След това, при връщането на спътника на Земята, тя ще бъде открита, като ще навлезе в атмосферата със скорост 8 км/сек. Учените искат да видят как това ще се отрази на молекули в скалата, които се образуват само от разлагане на живи форми, които в този случай идват от водорасли.

image
Прочутият марсиански метеорит и откритите фосили на него събудиха дискусията дали животът на Земята не е дошъл от космоса
Те очакват външната част на скалата да се разтопи или да се разпадне, но допускат, че е възможно във вътрешността да остане добре запазена среда.

Въпросните молекули се наричат стерани и хопани. Те се извличат от клетъчните стени и са смятани за възможен признак за древен живот в метеоритите, защото се запазват много дълго.

Те са стабилни милиони, дори милиарди години, докато ДНК се разгражда много бързо. Експериментът така ще провери фосилните, а не живите биомаркери.

Резултатите от него ще покажат дали има надежда да бъдат открити подобни следи например в метеорити от Марс. През 1996 г. учени обявиха, че са открили фосилизирани признаци за древен живот в марсианска скала, но много специалисти не се съгласиха с техните твърдения.  БТА



Тагове:   скала,   дали,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: damyanvb
Категория: Технологии
Прочетен: 621054
Постинги: 699
Коментари: 130
Гласове: 438
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930