Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.03.2007 09:52 - Интернет и контрол
Автор: damyanvb Категория: Технологии   
Прочетен: 1061 Коментари: 0 Гласове:
0



ма ли право германската полиция да провежда наблюдение над частни компютри през интернет? За момента това не е възможно заради липсата на юридическа основа, постанови в началото на февруари Германският федерален съд.

Но в името на борбата срещу тероризма вътрешният министър се опитва да узакони този вид наблюдение. Проектът срещна противопоставянето на голяма част от политическата класа, включително и на членове на правителството, както и на различни асоциации.

Проблемът е, че интернет е предпочитано средство за комуникация за престъпните, терористичните и педофилските мрежи. Този аргумент изтъква шефът на германската криминална полиция Йорг Цирке.

Според него стратегията е следната. Осъществяване на интернет шпиониране по конкретни случаи, но след щателен предварителен анализ.

"Имам предвид строго очертан от правосъдието шпионаж. 99,9% от гражданите няма да бъдат засегнати от тази мярка", твърди Цирке.

Германският министър на правосъдието обаче има резерви към идеята. И поставя въпроса дали полицаите не рискуват да се превърнат в интернет пирати.

Проблемът разделя правителството

За Франк Розенгард аргументите на шефа на криминална полиция не са убедителни. Той смята, че макар 99% от хората да не бъдат засегнати от мярката, все пак може да изчисли, че това все пак ще се случи на около 100 хиляди души. Това не е малко.

"Мисля, че интернет шпионажа скоро ще се превърне в рутинна процедура, подобно на телефонните подслушвания. Броят на последните буквално експлодира, защото съдиите са претрупани с работа. Същото ще се случи и с интернет следенето", посочва Франк.

Според проучване на АRD 64% от германците смятат, че политиците трябва да намерят компромис. Това ще е залогът през следващите седмици.

В Холандия интернет наблюдението не само е законно, но е и записано в задълженията на доставчиците. Освен това те трябва сами да платят за внедряването на този вид наблюдение, изисквано от полицията.

Наскоро, на 22 февруари, холандски интернет доставчик загуби дело срещу държавата. Той искаше да му бъдат платени 100 хил. евро разходи по монтирането на системата.

Интернет потреблението в Холандия е сред най-високите в Европа, но и е може би най-следеното.

През 2005 г. в дома му в Амстердам бе задържан младеж на 17 години. Полицията бе засякла проислямискта дейност през интернет. Държавният контрол обаче не се ограничава само с борбата срещу тероризма, а следи всякаква престъпна дейност.

През 2006 г. учител от малък град бе заловен, защото разпространявал порнографски снимки в Мрежата.

Необходимост от наблюдение и контрол в българското интернет пространство породи появата на сайт с порнографски снимки на деца.

Сайтът бе качен преди четири години на безплатната хостинг услуга на доставчика bol.bg. Впоследствие бе унищожен, а това даде възможност на Българската асоциация за интернет да настоява за сериозни изменения в наказателните закони, който да предпазят интернет потребителите от киберпрестъпниците.

У нас практиката е такава,

че когато има сигнал, компетентните органи предприемат действия. Всички действия на спецполицаите са съобразени с изискванията на Наказателно-процесуалния кодекс и се наблюдават от прокуратурата.

Няма човек, който да извършва подобна дейност и да не може да бъде установен, заявяват от Главна дирекция "Борба с организираната престъпност".

От дирекцията започнаха и спецоперация срещу незаконното разпространение на музика и филми в интернет. Законовите мерки постановяват, че всеки интернет потребител може да стане обект на проверка.

Истинските престъпници са онези, които държат пиратските сървъри. В момента почти всички торенти, които предоставяха безплатно теглене на музика, са закрити.

Според неофициална информация сред най-големите потребители на пиратско съдържание в Мрежата са държавните служители. Затова специален софтуер в Министерството на държавната администрация ще следи дали чиновници свалят филми или порно от служебните си компютри.

Програмата, разработена за министерството, ще следи и в какви сайтове се влиза от компютрите на работното си място.

За имейлите няма специални изисквания, а и съхраняването и следенето им е трудно, защото у нас има много интернет доставчици и тази дейност не се лицензира.



Тагове:   контрол,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: damyanvb
Категория: Технологии
Прочетен: 619006
Постинги: 699
Коментари: 130
Гласове: 438
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031